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U.S. AGENCY FOR INTERNATIONAL DEVELOPMENT

MISSION TO ARMENIA

September 12, 2003

To All Offerors/Bidders
Subject: Amendment 2 to the RFA #111-03-016 Community Self Help Fund

The purpose of this amendment to the RFA is to provide the list of responses to the questions and requests for clarifications as Attachment C to the RFA.

Except as herein modified, all other terms and conditions of the RFA remain unchanged.

Sincerely,

David Brown

Agreement Officer

USAID/Armenia

RFA Number 111-03-016, Community Self Help Fund

Questions and Requests for Clarifications received from Save the Children, 

Armenia Field Office

	#
	Questions
	Answers

	1
	Who are eligible applicants for the Community Self-Help  Fund grants? 

On the page 12 in a text box with the title “Please see the Project Guidelines carefully ”is written “The Fund is reserved for community based Armenian associations and organizations”. Our reading of this sentence is that applicants for sub grants should have legal status and should be officially registered as an association, fund or a non profit organization.

On the page 14 Attachment B, under organizational information we read point 9: “A copy of your registration (if applicable), mission statement and bylaws”, which sounds like an official legal status is not necessarily required. However, “Details of the project bank account” are requested under point # 11 of the CSHF application. Our knowledge of the banking system in Armenia is that the account could be opened on the name of an organization or on the name of a person. 
	Legal Status is desired. However, we recognize that ad hoc groups may not have status. In those cases, an individual will 

assume financial liability.

	2
	Should applicants for Community Self Help Fund necessarily have legal status, i.e. registration certificate?
	It is desirable but not necessary.  At least one member of the group should be able to take financial responsibility for the grant.

	3
	If no, should the bank account information be required in the application? If yes, on whose name should the account be opened?


	See answer #2.

	4
	What point 10 stands for? Does it mean that before applying for Community Self Help Fund the organization should form a special committee for potential project management?     
	Committee refers to the group leaders, managers and/or responsible parties.

 

	5
	What means “on-going community projects”?

On the page 10, under “Cooperative Agreement Management Services”, paragraph 2 we read: “The goal of Fund is to improve basic economic and social conditions of the local communities with an emphasis on strengthening on-going community projects (as opposed to start up activities) through a small Grants program. Words “on-going community projects” are repeated on page 10, paragraph 2 and page 12, paragraph 1.

Our understanding is that on going project that would require additional funding would be a project that a) was undertaken but wasn’t planned carefully and thus required additional funding; b) was undertaken but due to unexpected circumstances required additional; c) was undertaken and could have better impact with the additional funding trough CSHF.

Should the RFA’s definition of “on going community projects” apply for all the cases (a, b and c) listed above?
	All proposed definitions B, and C are acceptable.  Arguments for self-help funding must be compelling and justified no matter what definition the on-going activity falls under.

	6
	If yes, will the CSHF finance pending projects, i.e. projects that were discounted due to lack of sufficient funding? And if so, how old the pending projects could be?
Our experience shows that many initiatives remain in people minds or on a paper because of lack of funding.     

	This theoretical question can best be answered on a case by case basis.  All requests for funding for on-going projects must be compelling and justified.  

 



	7
	The CSHF should not support any new community –based initiative even if the community is willing to ensure required contribution of 10-25 % of total project cost. Is this statement correct?
	The case for this would have to be very compelling.

 

	8
	On the page 13 of the RFA under “USG rules and regulations will be applied to the Fund’s Grant award and administration…” We read: The recipient shall receive payment on a reimbursement basis, and will be paid a set amount upon accomplishment of benchmarks”.

Our understanding of this point is that upon signing the grant agreement the community- based organization has to start project implementation at its own financial means and that the organization will be reimbursed i. e. will receive USG fund only upon completion of the project or its phases. Our nine-year experience of community work tells that in most of the instances the community-based organization will not be able to finance any activity out if their own means even in the anticipation of reimbursement for the expanses incurred. The reality in Armenia is that such organizations lack cash whereas neither goods nor services in Armenia can be purchased on credit.

Shall the recipient of the grant receive working advances to incur expenses in accordance with the grant agreement and the approved grant budget?


	All the grants will be on a cost-reimbursement basis.  No advances.

 



	9
	What is the recommended page limit for the Technical Application?                                                                                          
	No stated limit. 
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